Πάσχα στην Κέρκυρα : Ξενοδοχεία από 19€
Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για κάθε θρησκευόμενο άνθρωπο αλλά και για κάθε απλό ταξιδευτή που θέλει απλά να γνωρίζει μέσα από τα ταξίδια του νέους τόπους αλλά και τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτούς καθώς και τον τρόπο ζωής που αυτοί ακολουθούν.
Το νησί της Κέρκυρας έχοντας έντονες επιρροές από τον δυτικό πολιτισμό που είναι έκδηλες μέχρι και σήμερα ακολουθεί έναν διαφορετικό τρόπο εορτασμού στον οποίο συνδυάζονται το παρελθόν και το παρόν με έναν πραγματικά πολύ δημιουργικό τρόπο με αποτέλεσμα το Πάσχα στην Κέρκυρα να είναι εντελώς διαφορετικό από ότι έχετε συναντήσει στην ζωή σας μέχρι και σήμερα.
Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα υπάρχει προκαθορισμένη σειρά για το πως θα βγούνε οι επιτάφιοι από τις ενορίες. Κάθε ενορία έχει και ξεχωριστό χρώμα και στους δρόμους τις πόλεις επικρατεί ένα μοναδικό κλίμα κατάνυξης.
Τελευταίος είναι ο επιτάφιος που βγαίνει από την Μητρόπολη και ακολουθείται από τους ήχους της φιλαρμονικής ορχήστρας. Κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθεί η πομπή έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες αναμμένα κεριά ενώ οι πιστοί ακολουθούν με αναμμένες λαμπάδες όπως και κάνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Το πασχαλινό έθιμο με τα κανάτια στην Κέρκυρα
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και μετά την λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης οι κάτοικοι βγαίνουν από τα μπαλκόνια και πετούν πήλινα κανάτια στους δρόμους. Αυτό είναι ένα έθιμο που προέρχεται από παλιές ειδωλολατρικές συνήθειες των Βενετών και οι Κερκυραίοι το υιοθέτησαν και το κάνουν σαν μία αναπαράσταση του Ευαγγελικού Χορείου (Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως).
Μετά από το σκάσιμο των κανατιών η φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού βγαίνουν στους δρόμους και παίζουν το «Μη φοβάστε Γραικοί».
Το έθιμο αυτό είναι ένα από τα πιο ξακουστά έθιμα του νησιού που έχει κάνει τις εικόνες από το Πάσχα στην Κέρκυρα να ταξιδεύουν γύρω από τον κόσμο και να προσελκύουν τόσο Έλληνες Ορθόδους, όσο και Καθολικούς τουρίστες από το εξωτερικό.
Επίσης σε αυτό το νησί συμβαίνει κάτι το πολύ σπάνιο. Η καθολική εκκλησία και τα μέλη της συμμετέχουν στους εορτασμούς του Πάσχα ακόμη κι αν ημερολογιακά δεν συμπίπτει το Καθολικό Πάσχα με το Ορθόδοξο Πάσχα.
Το βράδυ της Ανάστασης στην Κέρκυρα
Η Ανάσταση στην Κέρκυρα είναι γνωστή και ως Λαμπρή ή Λαμπριά λόγω της λαμπρότητας που εμπεριέχεται σε αυτή την μοναδική ημέρα και έπεται μιας περιόδου αυστηρής νηστείας που διαρκεί για 7 εβδομάδες.
Το βράδυ της Αναστάσεως το νησί λάμπει στην κυριολεξία από τα πυροτεχνήματα, ενώ χαρμόσυνες καμπάνες ηχούν τριγύρω. Στα καντούνια της πόλης θα σας συνεπάρει ο ήχος της Εκκλησιαστικής μουσικής, γνωστής και ως Κρητικό Μέλος η οποία έφτασε στο νησί το 17ο αιώνα από την Κρήτη.
Η Κυριακή του Πάσχα στην Κέρκυρα
Την Κυριακή του Πάσχα οι φιλαρμονικές ορχήστρες και πάλι έχουνε την τιμητική τους και επικρατεί εορταστικό κλίμα από άκρη σε άκρη του νησιού καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Όσο για το φαγητό, το σουβλιστό αρνί είναι ένα έδεσμα που δεν συνήθιζαν έχουν οι Κερκυραίοι στα πασχαλινά τους τραπέζια, αλλά θα το βρείτε σίγουρα στις ταβέρνες αλλά και τα εστιατόρια του νησιού.
Το παραδοσιακό Κερκυραϊκό πασχαλινό φαγητό είναι μία σούπα με αυγολέμονο η οποία περιελάμβανε 2 με 3 ήδη κρέατος και αυτό που έκανε ήταν να βοηθάει το στομάχι να συνηθίζει σιγά το κρέας μετά από το μεγάλο διάστημα της νηστείας.
Ξενοδοχεία στην Κέρκυρα για το Πάσχα
Εάν κι εσείς θέλετε να κάνετε ένα διαφορετικό Πάσχα μαζί με τα πολύ αγαπημένα σας πρόσωπα καλό θα ήταν να προλάβετε να κλείσετε κάποιο από τα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα από νωρίς έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα με την πληρότητα των ξενοδοχείων μιας και το νησί αποτελεί έναν κορυφαίο πασχαλινό προορισμό.

Αφήστε μια απάντηση